Kurikka

Kurikka sijaitsee Etelä-Pohjanmaalla ja sen väkiluku on hieman alle 14 000 asukasta. Naapurikuntia ovat Karvia, Ilmajoki, Kauhajoki, Kihniö, Laihia, Närpiö, Maalahti, Parkano, Teuva sekä Seinäjoki. Kurikasta löytyy kyliä 38 kappaletta. Näitä kyliä ovat esimerkiksi Juonenkylä, Hakuni, Kakkuri, Kamppi,Säntti, Kurikankylä, Tuiskula, Korvenkylä, Laulaja, Viitala, Levi, Lohiluoma sekä Varpahaiskylä.

Historiaa

Kurikassa on ollut asutusta jo 1540-luvulta alkaen. Teollistuminen alkoi alueella 1900-luvun alussa puu- ja metalliteollisuuden aloilla. Kaupunki Kurikasta tuli vuonna 1977. Kurikka tarkoittaa muuten piikkinuijaa ja tällaisia piikkinuijia löytyi kaksi kappaletta myös vanhasta Kurikan vaakunasta.

Talouselämä

Tänä päivänä Kurikassa sijaitsee monia teollisuusalan yrityksiä. Kurikassa valmistetaan esimerkiksi työkoneita ja työkoneiden valmistuksen piirissä työskentelee useita satoja työntekijöitä. Kurikassa valmistetaan myös esimerkiksi huonekaluja. Kurikassa palvelusektori työllistää yli 50% työllisestä työvoimasta ja maa- sekä metsätalous yli 9% työllisestä työvoimasta. Kurikan kaupunki omistaa suurten yritysten osakkeita.

Kurikassa voit vierailla esimerkiksi hevostilalla, moottoriradalla, elokuvateatterissa, pelimannituvassa, kotieläintilalla, perinnetalossa, liikuntahallissa, kaupungin museossa, puuseppämuseossa, sähköpuistossa, keramiikkapajassa, golf-radalla, jäähallissa, keilahallissa, kotiseututalolla, liikennepuistossa, näköalatornissa, monitoimitalossa, uimarannalla sekä uimahallissa. Kurikka tarjoaa siis uskomattoman paljon erilaista tekemistä erilaiseen makuun! Se tarjoaa myös upeat ja rauhalliset puitteet opiskelijalle!
Luonnosta kiinnostunut voi retkeillä Kurikassa esimerkiksi Jyllinkosken lehtomaastossa, Nuijapolulla, Karhun polulla, Korven Jotoksella, Kurjen kierroksella, Suopolulla, Sällinpolulla, Pahkapolulla, Ketunlenkillä, Autionmaan luontopoluilla tai Pohjoisen Suupohjan reitistöillä. Kurikan luonto tarjoaa upeat puitteet ulkoiluun sekä rentoutumiseen luonnon rauhassa!

Kurikassa toimii oma urheiluseura, jonka suojissa voit harrastaa ampumahiihtoa, hiihtoa, jousiammuntaa, jalkapalloa, jääkiekkoa, salibandya, lentopalloa, sulkapalloa, yleisurheilua sekä uintia. Kurikasta löytyy myös menestystä niittänyt suunnistusseura sekä judoseura. Kurikassa voit harrastaa hyvässä seurassa myös shakkia ja tikanheittoa. Kurikasta löytyy omat hallinsa niin jääurheilua, uimista kuin tennistäkin varten. Urheilukeskuksesta löytyy kentät yleisurheilua, pesäpalloa, jalkapalloa sekä tennistä varten. Urheilukeskuksesta löytyy myös kuntorata sekä hiekkatekonurmikenttä. Monitoimikeskuksessa voit harrastaa normaaleja sisäurheilulajeja sekä jousiammuntaa ja squashia. Jurvassa sijaitsevassa uimahallissa on uintimahdollisuuden lisäksi kuntosali.

Kurikasta on lähtöisin useita kuuluisia suomalaisia; kirjailijoita, haitarintekijä, muusikoita, jääkiekkoilija, näyttelijöitä ja poliitikkoja. Kurikan ystävyyskuntia ovat Ruotsissa sijaitseva Ockelbon kunta, Norjassa sijaitseva Melhusin kunta, Virossa sijaitseva Audrun kunta sekä toinen Virossa sijaitseva kunta, Saugan kunta.

Liikenne

Kurikkaa voisi kutsua ympäröivien alueiden solmukohdaksi. Kaupungista johtaa hyvä tieyhteys esimerkiksi Tampereelle, Vaasaan sekä Seinäjoelle. Valtatie 3 kulkee Kurikan läpi ja se kulkee Helsingistä Vaasaan. Kantatietä 67 on mahdollista ajaa Seinäjoen ja Kaskisten välisellä alueella. Seinäjoelta Kaskisiin kulkeva Suupohjan rata kulkee Kurikan läpi kuljettaen tavaraliikennettä kaupungista toiseen. Henkilöliikennettä tällä radalla ei enää ole. Lähin henkilöliikennettä tarjoava rautatieasema löytyy Seinäjoelta.
Opiskelijan kannattaa hankkia opiskelijalippu, jonka saat näyttämällä lipputoimistossa opintotoimistostamme saamaasi opiskelutodistusta. Opiskelijalipulla saat alennusta sekä Kurikan paikallisliikenteen että seutuliikenteen lipuista ja pääset edullisesti käymään esimerkiksi kotipaikkakunnallasi. Kysy lisää opiskelijalipuista opinto- ja toimistosihteereiltämme Anna Tarkkilalta ja Sarita Valkoselta. Tavoitat molemmat puhelimitse maanantaista tiistaihin kello 8-17 välisenä aikana, keskiviikosta torstaihin kello 9-16 välisenä aikana, perjantaisin kello 8-15 välisenä aikana, lauantaisin kello 12-16 välisenä aikana sekä sunnuntaisin kello 13-15 välisenä aikana. Annan numero on +358 40876569992. Voit jättää Annalle viestin vastaajaan äänimerkin kuultuasi, ellei Anna ehdi puhelimeen, niin Anna palaa asiaan mahdollisimman pian! Voit myös laittaa Annalle sähköpostia osoiteella anna@kuku.fi . Saritan numero on +358 40876569991. Voit jättää Saritalle viestin vastaajaan äänimerkin kuultuasi, ellei Sarita ehdi puhelimeen, niin Sarita palaa asiaan mahdollisimman pian! Voit myös laittaa Saritalle sähköpostia osoiteella sarita@kuku.fi. Kiireellisissä asioissa suosittelemme, että soitat mieluummin kuin laitat sähköpostia.

Kurikasta on matkaa Helsinkiin lähes 350 kilometriä. Matkaa Tampereelle kertyy noin 170 kilometriä ja Turkuun 275 kilometriä. Kurikasta on matkaa Ouluun 357 kilometriä sekä Lahteen reilut 290 kilometriä. Kuopioon Kurikasta on matkaa 340 kilometriä sekä Jyväskylään reilut 210 kilometriä. Poriin Kurikasta on matkaa reilut 150 kilometriä, Vaasaan hieman alle 80 kilometriä, Seinäjoelle reilu 30 kilometriä sekä Lapualle hieman alle 60 kilometriä. Tervetuloa opiskelemaan Kurikkaan, Kurikan kurssikeskukseen eli Kukuun!